Translate

czwartek, 27 czerwca 2013

Ciasto z truskawkami... / Cake with strawberries

Czasem lubie się bawić fotografią zwykłych/niezwykłych rzeczy. Dziś są to kubki z lemoniadą.

Sometimes I play with taking photos of ordinary/extraordinary things. Today they're cups with lemonade.

 
Co myslicie o kawałku ciasta grysikowego z truskawkami? Macie ochotę na kawałek? Poniżej podaję przepis, który pochodzi ze strony Moje Wypieki.

What do you think about semolina cake with strawberries? Would you like a piece? There is receipe below which is from Moje Wypieki website.




Składniki:
  • 2 opakowania herbatników np. petitków
  • 1 litr mleka
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 500 g truskawek
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
Galaretki rozpuścić w 750 ml wody, odstawić do ostudzenia.

Dno formy wyłożyć herbatnikami, jeden przy drugim.

W garnku zagotować mleko z cukrami i masłem. Do gorącego dodać szklankę kaszy manny, zagotować. Pogotować około minuty lub dwóch od momentu zagotowania, mieszając, do otrzymania gęstej kaszy. Gorącą kaszę wylać na herbatniki, wyrównać. W jeszcze ciepłą kaszę powciskać truskawki, do połowy ich wielkości. Przestudzić.

Zalać tężejącą galaretką.

***



INGREDIENTS:

2-3 packs of shortbread
1 litre milk
200g butter
1 cup sugar
Vanilla favour
1 cup semolina
500g strawberries
2 strawberry jelly

Dissolve jelly in 3/4 amount of water from the recipe. Put aside until well cooled.

Put firmly shortbread at the bottom of the tray.

Cook milk with butter and sugar, when hot add semolina and boil together until the mixture becomes thick. Pour hot mixture onto biscuits. Press strawberries into the warm mixture (half height) – cool well.

Pour settable jelly on the top of the cake – put into the fridge.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz